İnek Sütü alerjisi çocuklar arasında en yaygın olan, daha doğrusu en çok duyulan besin alerjisi türüdür. Aslında inek sütü deyip hafife almamak gerekir çünkü bu maddeye alerjik olmanız halinde uzak durmanız gereken besinlerin listesi bir hayli kabarıktır; süt, peynir, yoğurt, ayran, dondurma, tereyağı, sütlü tatlılar, bilumum ev yapımı veya hazır poğaça, börek, çörek, kek, vb... Hatta market reyonlarından abur cubur raflarına dizilen çikolata, gofret, cips, kraker gibi ürünlerin etiketlerini incelediğinizde, içindekiler bölümünde; peynir altı suyu, laktoz, süt tozu gibi ifadeler yer alıyorsa bu ürünlerden de itina ile uzak durmanız gerekecektir. İşi daha da ileri boyuta taşıyarak bazı inek sütü alerjisi olan çocukların dana etine karşı da hassasiyet göstererek alerjik olduklarını söyleyebilirim ve Ela da ne yazık ki bu gruba dahil.
Bu gibi durumlarda beslenme alternatifi olarak çocuklara keçi sütü, peyniri ve eti önerilmekte olup bu gibi ürünler artık birçok markette rahatlıkla bulunabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; çapraz reaksiyon riskinin var olup olmadığı. Çapraz reaksiyon; yapı bakımından birbirine benzeyen bazı besin maddelerine karşı, bağışıklık sisteminin verdiği benzer reaksiyondur. Dana eti, keçi eti, kuzu eti birbirleriyle protein yapıları nedeniyle benzeşiyor oldukları için biz bu sevimli hayvanların hiçbirinin etinden, sütünden ve yününden faydalanamaz haldeyiz :)
Süt ve süt ürünlerinden sağlayamadığımız kalsiyum ve protein açığımızı kapatabilmek için 6 aylıktan beri doktor tavsiyesi ile meşhur Neocate mamayı kullanıyoruz. Bu mamayı kutusunda tarif edildiği üzere formül süt şeklinde hazırlayıp kullanabileceğiniz gibi çocuğun yediği sebze ve meyve pürelerine veya çorbalarına da karıştırabiliyorsunuz. Bu toz mamanın gerek kokusu gerekse tadı bence berbat olduğu için, direk suyla karıştırıp vermek yerine yiyeceklere karıştırmanızı tavsiye ederim. Doktorunuzun reçete ettiği ölçü ve sürede bu gıda takviyesini kullanmanıza gerek olursa, rapor çıkartmanız takdirinde çocuk 1 yaşına gelene kadar devlet mamanın ücretini karşılıyor.
Neocate'i çaktırmadan yemeğine katmak da, türlü sofra numaraları çekmek de kesinlikle bebekliklerinde çok daha kolay, zira zamane çocuğu kanmıyor :) Bebekliğinde sütün varlığından, ne olduğundan bile haberi olmayan Ela bu sene serpilip akıllandıkça gerek kuzeni içerken gördüğünden gerekse televizyonda "çok taze süüüüüt" diye şarkı söyleyen ineklere hayran olduğundan ille süt içeceğim diye tutturdu. Yerine koyduğum taze sıkılmış portakal suyu gibi alternatifler de renk uyuşmazlığından sınıfta kalınca iş başa düştü. Soya sütü çapraz reaksiyon riskine takıldı, pirinç sütü hiçbir besin değeri içermedi derken nihayetinde badem sütünde karar kıldım. Eğer çocuğunuzun bademe de alerjisi var ise (ki badem en az fıstık ve ceviz kadar alerjendir) yazının buradan sonrasını dikkate almayın.
Bu saydığım çeşit çeşit sütlerin tümü ithal ürün satan bazı marketlerde bulunuyor. Ancak ben ev yapımı olan en makbulüdür mantığı ile araştırma yapıp deneme-yanılma yöntemi ile kendi sütümüzü elde ettim. Tarifini aşağıda vereceğim badem sütünün lezzeti Ela'ya hiç cazip gelmese de benim gibi sütü hiç sevmeyen ve içmeyen biri için güzel. Bununla birlikte badem sütü gerçek bir kalsiyum deposu. 1 bardak badem sütünün günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 30’unu karşıladığı söyleniyor. Badem E vitamini yönünden de zengin olduğu için, 1 bardak badem sütü günlük ihtiyaç duyulan E vitamininin yüzde 125’ini karşılarken bu oran inek sütünde yüzde 50'de kalıyor.
Gelelim nasıl yapıldığına; 1 su bardağı çiğ badem (kavrulmamış ve tuzsuz) geceden suya konulur. Sabah bir mikser içerisine -kabukları soyulmadan- süzülen bademler ve 2 bardak su eklenir. İyice karıştırılır. Oluşan badem sütü süzgeçten geçirilerek tortusundan ayrıştırılır ve kullanıma hazır hale gelir. Bu şekli ile kapalı bir sürahi ya da kavanozda buzdolabında 3 güne kadar saklayabilirsiniz. Geriye kalan badem tortusunu atmamanızı ve dondurucuda saklamanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu badem tortusu/unu ileride çocuğunuz için kek veya kurabiye yapımında kullanılabilir. Nasıl olduğunu ise takip eden yazılarımda anlatacağım.
Elde ettiğiniz badem sütü ile birlikte yaratıcılığınızı da kullanarak artık çocuğunuza sütlü tatlılar, dondurma, çikolata hatta bazı vegan sitelerinde bulabileceğiniz tarifler ile mayalayarak yoğurt ve peynir bile yapabilirsiniz. Yaşasın badem sütü! :)
Elde ettiğiniz badem sütü ile birlikte yaratıcılığınızı da kullanarak artık çocuğunuza sütlü tatlılar, dondurma, çikolata hatta bazı vegan sitelerinde bulabileceğiniz tarifler ile mayalayarak yoğurt ve peynir bile yapabilirsiniz. Yaşasın badem sütü! :)